kendo kata bij yushinkan

Bij Yushinkan trainen we regelmatig de kendo kata op hoog niveau. Elke 2 weken besteden we hier tijd aan, waarbij elke iaidoka/kendoka welkom is. Klik hier voor het de eerstvolgende data.

geschiedenis nippon kendo kata

Bij veel moderne budo maken kataseries deel uit van het curriculum. De kata zijn vastgestelde vormen die door een of meer personen worden uitgevoerd en waardoor essentiele basistechnieken van de betreffende gevechtskunst kunnen worden geoefend. Voor kendo heeft de Z.N.K.R. in de jaren dertig de huidige vorm vastgesteld, maar de basis voor deze technieken werd tientallen jaren eerder gelegd door de Dai Nippon Butokukai. Er werkten vele kendo-grootmeesters uit diverse ryuha aan mee.

10 kata

De 10 Nippon Kendo Kata bestaan uit 7 technieken met het lange zwaard (tachi) en 3 technieken met het korte zwaard (kodachi). Van de twee uitvoerenden vervult er een de rol van aanvallende en verliezende zijde (uchidachi); de ander die van de verdedigende en winnende zijde (shidachi). De rol van uchidachi is traditiegetrouw die van de leraar. De wapens zijn bokuto of houten oefenzwaarden; ver gevorderden gebruiken echter ook wel iaito of shinken. Net als bij iaido speelt de etiquette aan het begin en aan het eind van de katareeks een belangrijke rol.

Foto: J. van Nispen

Sanbonme